Octavian Bellu și Mariana Bitang demisionează, după ce sunt acuzați de tratamente nepotrivite aplicate gimnastelor în sala de pregătire de la Deva. Cătălina Ponor anunță, la rândul său, că se retrage, răzgândindu-se ulterior.
Vezi detalii evenimentCălin Popescu Tăriceanu, unicul candidat, este ales președinte al partidului în cadrul congresului PNL. Membrii au votat, de asemenea, moțiunea acestuia, prin care PNL se arăta deschis fuziunii cu PD, dacă și celălalt partid avea să își dorească acest lucru.
Vezi detalii evenimentTimp de 55 de zile, trei jurnalişti români sunt tinuţi captivi în Irak. Este vorba despre reporterii Marie Jeanne Ion şi Ovidiu Ohanesian, precum şi de cameramanul Sorin Dumitru Miscoci de la Prima TV.
Vezi detalii evenimentÎn perioada 14-26 aprilie, în urma topirii zăpezii şi a ploilor abundente, albiile râurilor Bega şi Timiş au crescut şi au inundat peste 100 de localităţi din judeţul Timiş şi Caraş-Severin. Din fericire, inundaţiile nu au produs şi victime umane. Câteva săptămâni mai târziu zona Vrancei este lovită de inundaţii, iar viiturile produse de râul Siret iau viaţa a 14 oameni. Atunci, România primeşte ajutoare umanitare din partea Franţei, Germaniei, Ungariei, Finlandei, Austriei şi a Luxembourgului.
Vezi detalii evenimentÎn 21 aprilie, la Sala Palatului, are loc congresul PSD. Ion Iliescu este înlăturat de la conducerea partidului, funcţia fiind preluată de Mircea Geoană.
Vezi detalii evenimentLa Luxembourg, în 25 aprilie, România şi Bulgaria semnează tratatul de aderare la Uniunea Europeană.
Vezi detalii evenimentLa festivalul de film de la Cannes, Cristi Puiu primeşte premiul „Un Certain Regard” pentru filmul „Moartea domnului Lăzărescu”.
Vezi detalii evenimentÎn 22 mai cei trei jurnalişti români care au fost ţinuţi captivi în Bagdad se întorc acasă. Pe aeroport au fost întâmpinaţi de apropiaţii lor şi de preşedintele Traian Băsescu.
Vezi detalii evenimentIrina Cornici, o călugăriță de 23 de ani, se stinge din viață în urma unui ritual de exorcizare oficiat la mănăstirea Tanacu. Preotul care a condus ritualul, precum și cele 4 măicuțe care l-au ajutat, au ajuns în fața instanței, cel dintâi fiind condamnat la 7 ani de închisoare. Cazul a provocat numeroase reacții în societatea românească, fiind amplu dezbătut. Acesta stă la baza filmului „După dealuri”, realizat de Cristian Mungiu în 2012.
Vezi detalii evenimentÎn 17 iunie, în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti, este organizată şedinţa pentru alegerea noului preşedinte al Uniunii Scriitorilor. Cu 322 de voturi pentru iese câştigător Nicolae Manolescu.
Vezi detalii evenimentPe 1 iulie are loc procesul denominării monedei naţionale, leul. Pe bancnote sunt modificate însemnele monetare, de la 10.000 de lei vechi trecându-se la 1 leu.
Vezi detalii evenimentPe 1 septembrie se stinge din viaţă Alexandru Paleologu, scriitor şi diplomat român. În timpul regimului comunist. este urmărit de Securitate şi închis alături de alţi intelectuali români, printre care şi Constantin Noica şi N. Steinhardt. În 1959, este arestat şi condamnat la 14 ani de muncă silnică la cazarma Malmaison pentru că a uneltit împotriva partidului. Va fi graţiat în 1964. După Revoluţia din ’89 deţine funcţia de Ambasador al României în Franţa, dar este demis în iunie 1990 pentru că susţinea demonstranţii, „golanii” din Piaţa Universităţii. Între 1996 şi 2004 deţine funcţia de senator din partea Partidului Naţional Liberal.
Vezi detalii evenimentSe desfășoară ediţia a XVII-a a Festivalului „George Enescu”, în cadrul căreia se comemorează şi 50 de ani de la moartea compozitorului.
Vezi detalii evenimentLa începutul lunii octombrie este confirmat primul caz de gripă aviară în localitatea Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea. Judeţele vecine: Galaţi, Brăila, Călăraşi şi Ialomiţa sunt şi ele supuse unor măsuri de securitate epidemiologică. Exportul de păsări vii este interzis. Ministerul Sănătăţii trimite doze de vaccin împotriva virusului H5N1 în localităţile aflate sub supraveghere. Au fost omorâte şi arse sute de păsări, iar comerţul cu păsări vii a fost interzis în pieţe. România este prima ţară din Europa unde este confirmat un caz de gripă aviară.
Vezi detalii evenimentComisia europeană publică primul Raport comprehensiv de Monitorizare pentru România, precum şi Documentul comun de Strategie. Conform acestora, statul român își continua reformele în vederea aderării la Uniunea Europeană. România îndeplinea deopotrivă criteriile politice și cele economice pentru a adera la 1 ianuarie 2007.
Vezi detalii evenimentCălin Popescu Tăriceanu recunoaște că a sunat la Parchetul General în ziua arestării lui Dinu Patriciu. La sfârșitul lunii octombrie, Elena Udrea îl acuzase pe Călin Popescu Tăriceanu că ar fi intervenit pe lângă procurorul general al României în momentul anchetării lui Dinu Patriciu.
Vezi detalii evenimentSe desfășoară o amplă grevă a cadrelor didactice, care se întinde de-a lungul a 3 săptămâni. Aceasta se va încheia în urma negocierilor cu guvernul, mediate de președintele Traian Băsescu. În cadrul acestora s-a ajuns la un acord: salariile urmau să fie majorate cu 11,83% în 2006 pentru personalul didactic și auxiliar din învățământ, însumând 4.618 miliarde de lei vechi.
Vezi detalii evenimentÎn 20 decembrie este anunţată achiziţia Băncii Comerciale Române de către austriecii de la Erste Bank pentru suma de 3,7 miliarde de euro. În cursa pentru obţinerea BCR-ului au participat: Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank (Germania), National Bank of Greece (Grecia), Millennium bcp (Portugalia), Dexia (Belgia), BNP Paribas (Franţa). Băncile vestice au profitat de extinderea Uniunii Europene şi în partea estică a Europei şi s-au înscris pentru achiziţie. Miliardele câştigate din privatizare au intrat în Fondul Naţional de Dezvoltare, dar au fost folosiţi pentru plata pensiilor şi a salariilor în timpul crizei din 2008.
Vezi detalii eveniment