15 martie - 21 martie 1990

Tensiuni între români și etnicii maghiari la Târgu Mureș

15 martie 1990

Maghiarii depun coroane de flori cu ocazia aniversării Revoluției de la 1848. Situația era tensionată în regiune, Uniunea Democratică Maghiară, condusă de Domokos Geza, și Uniunea Vatra Românească, condusă de Radu Ciontea, aruncându-și o serie de acuzații.
Românii susțineau că maghiarii au profanat statuile lui Avram Iancu și Nicolae Bălcescu, ambele în Târgu-Mureș, au răspândit manifeste despre genocidul aplicat ungurilor de către români, hărți ale Ungariei incluzând Transilvania și au atacat casele românilor în mai multe localități. Maghiarii acuză, la rândul lor, Vatra Românească și populatia românească de intoleranță față de dorința lor de a avea școli și universități în limba maghiară.

16 martie 1990


Are loc incidentul „Farmacia nr. 28”: o farmacistă din Târgu Mureș schimbă numele farmaciei în maghiară și anunță că de acum încolo vor fi serviți doar clienții maghiari. Faptul inflamează și mai mult spiritele, românii încep să protesteze în fața farmaciei.

19-20 martie


Pe 19 martie au loc două manifestații paralele, ale românilor și maghiarilor. Cei dintâi cer demisia lui Kincses Előd, vicepreședintele Consiliului Județean de Uniune Națională Mureș, cei din urmă îl susțin. Încep să fie atacate sediile partidelor PNȚCD, PNL și UDMR și apar primii răniți. Altercațiile dintre români și maghiari se intensifică în zilele următoare, 5 persoane fiind ucise și 278 rănite, conform datelor oficiale.


Tensiuni între români și etnicii maghiari la Târgu Mureș, văzute în presă:
Românul, Dreptatea, Expres, Revista 22:


Istoria recentă o scriem împreună! Trimite‑ne amintirile tale din anii `90.