Cronologia anilor 1990 - 2000

După ‘90 este un proiect ARCEN de explorare și documentare a primului deceniu de după Revoluție, o interogație colectivă a trecutului recent, pornită de generația care azi ajunge la maturitate.

1990

Entuziasmul Revoluției dispare brusc odată cu anunțul Frontului Salvării Naționale că va participa la alegeri și cu vizitele minerilor la București. Protestele se țin lanț, oamenii sunt nemulțumiți de evoluția politică a țării și Revoluția li se pare confiscată. Conflictele etnice dintre români și maghiari izbucnite la Târgu Mureș și imaginile protestatarilor agresați de mineri în Piața Universității șochează Europa. Anul se încheie cu refuzul autorităților de a-l lăsa pe Regele Mihai să se întoarcă în țară.

Vezi cronologie an
1991

Pe plan politic, apar primele conflicte în cadrul FSN, iar câteva luni mai târziu, în septembrie, Petre Roman demisionează din fruntea guvernului după (re)venirea minerilor la București. În România postdecembristă se întâmplă însă și lucruri bune, cum ar fi vizita președintelui francez François Mitterrand și reluarea Festivalului Internațional George Enescu. Dincolo de granițe, Uniunea Sovietică se prăbușește treptat după Puciul din August, iar Republica Moldova își declară independența. Anul se încheie cu referendumul național prin care românii aprobă noua Constituție.

Vezi cronologie an
1992

FSN se scindează, aripa condusă de Ion Iliescu fondând FDSN (Frontul Democrat al Salvării Naționale), iar PNL este scos de Radu Câmpeanu din CDR, cunoscând la rândul lui o scindare. Toamna aduce concertul Michael Jackson la București și alegerile prezidențiale, în care principalii candidați sunt Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Nu departe de granița cu Republica Moldova începe conflictul militar din Transnistria.

Vezi cronologie an
1993

Viața politică trece și ea printr-o serie de schimbări: FSN devine PD (Partidul Democrat), pe când FDSN este redenumit PDSR (Partidul Democrației Sociale din România). Pe plan economic, guvernul Văcăroiu introduce taxa pe valoare adăugată (TVA), în valoare de 18%, pentru a înlocui impozitul pe circulația mărfurilor, iar pe plan internațional, România este acceptată în Consiliul Europei. Congresul american vede în acest pas o evoluție politică benefică a țării și ne acordă în octombrie clauza națiunii celei mai favorizate.

Vezi cronologie an
1994

Regele Mihai încearcă să își viziteze din nou țara, dar nu este lăsat de autorități să coboare din avion. Pe plan economic are loc a doua etapă a privatizării în masă, iar pe plan internațional Teodor Meleșcanu, ministrul de externe, semnează la Bruxelles „Documentul–cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace” al NATO. În Republica Moldova are loc referendumul „La sfat cu poporul”, prin care locuitorii decid păstrarea independenței, o lovitură pentru mișcarea unionistă.

Vezi cronologie an
1995

Pe plan intern, Legea caselor naționalizate și Legea învățământului provoacă dezbateri aprinse, la fel ca memoriul prin care Biserica Ortodoxă Română cere să fie păstrată în Codul Penal incriminarea homosexualității. Pe plan extern, anul este marcat de vizitele lui Ion Iliescu la Vatican și în Statele Unite ale Americii. De asemenea, România face marele pas spre Occident, depunându-și candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană. Anul se încheie cu lansarea primei "televiziuni libere", PRO TV.

Vezi cronologie an
1996

Pe plan social și economic izbucnește scandalul SAFI, în care sunt implicați mai mulți lideri PNL, urmat de scandalurile privind băncile Dacia Felix, Credit Bank și Bancorex. Pe plan energetic, România face un pas important prin inaugurarea primului reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, realizat cu tehnologie canadiană. SUA ne acordă în sfârșit clauza națiunii celei mai favorizate, iar Michael Jackson se întoarce în România pentru încă un concert.

Vezi cronologie an
1997

Pe plan intern, anul e marcat de primele măsuri de reformă ale guvernului Ciorbea, care anunță închiderea mai multor întreprinderi de stat nerentabile. Aceste măsuri duc la disponibilizarea a 30.000 de salariați și la ample proteste ale muncitorilor. Anul este punctat, de asemenea, de arestarea lui Miron Cozma pentru mineriada din septembrie 1991 și a lui Constantin Păunescu în cadrul scandalului Bancorex. Are loc totodată o reparație istorică: guvernul revocă Decizia Consiliului de Miniștri nr. 797 din 1948 prin care se retrăgea cetățenia Regelui Mihai și familiei sale, acesta putând vizita România oricând dorește.

Vezi cronologie an
1998

Pe plan politic, Victor Ciorbea demisionează din funcția de prim-ministru, fiind înlocuit de Radu Vasile. Pe plan internațional, Emil Constantinescu efectuează o amplă vizită în Statele Unite, în cadrul căreia ține un discurs în fața Congresului american și semnează o serie de acorduri importante între cele două țări. Întors în România, președintele desființează în octombrie Consiliul Național de Acțiune Împotriva Corupției și Criminalității Organizate, considerând că fenomenul corupției a fost eradicat.

Vezi cronologie an
1999

În martie sunt inițiate operațiunile militare ale NATO din Iugoslavia, Parlamentul României dând permisiunea alianței transatlantice să ne utilizeze spațiul aerian. Papa Ioan Paul al II-lea realizează o vizită istorică la București, iar în august toți ochii românilor sunt îndreptați spre cer: are loc o eclipsă totală de soare. În decembrie este promulgată legea privind accesul la dosarele Securității, iar România este invitată oficial la negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Anul se încheie cu demisia tergiversată a lui Radu Vasile și înlocuirea lui cu Mugur Isărescu.

Vezi cronologie an
2000

Izbucnesc două noi scandaluri: afacerea Costea, privind deturnări de fonduri publice cu ajutorul politicienilor, și prăbușirea FNI, care păgubește peste 300.000 de români. Au loc alegerile locale, câștigate de PDSR, iar Emil Constantinescu se retrage din cursa pentru Cotroceni. Alegerile prezidențiale vor șoca România și Europa, prin prezența lui Corneliu Vadim Tudor în turul al doilea de scrutin. Pe plan sportiv, echipa națională de fotbal ajunge în sferturile Campionatului European, iar echipa de gimnastică obține mai multe medalii de aur la Olimpiada de la Sydney, în ciuda scandalului de dopaj din jurul Andreei Răducanu. Este, din păcate, și anul în care se sting fruntașul țărănist Ion Ra...

Vezi cronologie an
Istoria recentă o scriem împreună! Trimite‑ne amintirile tale din anii `90.