România obține statutul de invitat special în Consiliul Europei, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Innsbruck. La această întrunire participă primul ministru Petre Roman și ministrul de externe Adrian Năstase.
Vezi detalii evenimentEste adoptată Legea Fondului Funciar, cunoscută sub numele de Legea 18 (din 19.02.1991), prin care se dorea retrocedarea echitabilă a pământurile colectivizate în timpul regimului comunist. Aceasta prezintă o serie de deficiențe, semnalate în presă, cum ar fi limitarea reconstituirii proprietății la 10 ha, neluarea în considerare a situației deportaților în Bărăgan și a chiaburilor, menținerea unui monopol al statului, care păstrează în proprietatea sa 2 milioane de hectare etc.
Vezi detalii evenimentAre loc Convenția Națională a Frontului Salvării Naționale, în cadrul căreia se conturează, din cauza disensiunilor, viitoarea scindare a partidului. Petre Roman este ales președinte pe baza unei moțiuni, iar Ion Aurel Stoica, președinte executiv. Aripa conservatoare a FSN acuză abandonarea social-democrației și orientarea spre neoliberalism.
Vezi detalii evenimentAre loc a doua etapă a liberalizării prețurilor, pe fondul deschiderii economiei românești către piața liberă. Procesul dezvăluie discrepanțele dintre costul real de producție și prețurile stabilite anterior de către stat. Declanșarea inflației duce la apariția protestelor în rândul populației.
Vezi detalii evenimentIon Iliescu și Mihail Gorbaciov semnează la Moscova Tratatul româno-sovietic de prietenie și bună vecinătate, menit să compenseze încetarea Tratatului de la Varșovia. Dintre toate țările din fostul bloc comunist, România a fost singura care a acceptat să semneze un astfel de tratat bilateral. Acesta nu va mai fi însă ratificat de Parlament, datorită destrămării URSS în decembrie 1991.
Vezi detalii evenimentAre loc vizita președintelui francez François Mitterand la București, prima vizită a unui președinte occidental în România după Revoluția din 1989. Oamenii ies în stradă cerând ajutorul președintelui Franței, au loc proteste anti-FSN și anti-Iliescu, acesta din urmă fiind contestat de o parte a populației după evenimentele din 1990.
Vezi detalii evenimentBanca Națională a României lansează prima emisiune post-revoluționară de bancnote, dedicată sculptorului Constantin Brâncuși, reprezentat în atelierul său pe bancnota de 500 de lei. Autorul design-ului este gravorul Octavian Penda, ale cărui semnătură și monogramă apar pe fața bancnotei având culorile dominante maro, albastru-verzui și galben.
Are loc prima remaniere guvernamentală, prin care sunt schimbați din funcție 9 miniștri. În urma semnării acordului cu Frontul Salvării Naționale (FSN) numit „Carta pentru Reformă și Democrație”, PNL-AT (partid desprins din PNL) și PDAR (Partidul Democrat Agrar din Românie) sunt cooptate la guvernare.
Vezi detalii evenimentJurnaliștii de la „România Liberă”, în frunte cu Petre Mihai Băcanu, descind la Berevoiești, unde organizează o tabără de dezgropare și recuperare a documentelor de dinainte și de după 1989 pe care SRI, continuatoarea Securității comuniste, încercase să le distrugă în anul precedent. Este creată o comisie care să ancheteze documentele descoperite la Berevoiești: 80 de saci cu fragmente de dosare ale fostei Securități, documente arse și îngropate.
Vezi detalii evenimentLa doar 40 de ani, Ioan Petru Culianu, profesor de istoria religiilor și discipol al lui Mircea Eliade, moare în circumstanțe suspecte. Acesta este ucis prin împușcare în toaleta bărbaților din clădirea Divinity School a Universităţii din Chicago. Misterul morții sale va rămâne nesoluționat.
Vezi detalii evenimentDelta Dunării este una din cele mai apreciate și valoroase rezervații naturale din lume, însă acest statut a fost recunoscut oficial abia în anul 1991, când Delta Dunării este inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).
Vezi detalii evenimentIa naștere Fundația Humanitas, al cărei președinte de onoare este Eugen Ionesco și este inaugurată prima librărie Humanitas. Fundația are scopul declarat de a promova valorile democratice și umaniste, dialogul cultural și să contribuie la opere de asistență social-umanitară.
Vezi detalii evenimentParlamentul României a declarat ab initio nul și neavenit Pactul Ribbentrop-Molotov dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică, încheiat la 23 august 1939. Tot astfel au fost considerate și consecințele pactului, notele ultimative ale Guvernului sovietic din 26 și 27 iunie 1940, urmate de ocuparea cu forța la 28 iunie 1940 a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herței.
Vezi detalii evenimentMariana Nicolesco revine în țară, dupa 21 de ani de absență, pentru o serie de concerte extraordinare pe scena Ateneului, susținute cu orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.
Vezi detalii evenimentLa Opera Română din București se desfășoară primul Congres Național al Alianței Civice, unde se votează înființarea Partidului Alianței Civice (PAC), avându-l drept președinte pe Nicolae Manolescu.
Vezi detalii evenimentEste votată Legea Privatizării, nr. 58/1991, care înființa Fondul Proprietății de Stat (FPS) și Fondurile Proprietății Private (FPP). 70% din capitalul social al societăților comerciale a rămas în proprietatea statului, fiind gestionat de FPS, iar 30% a fost transferat către Fondurile Proprietății Private, care au distribuit acțiuni tuturor românilor care împliniseră vârsta de 18 ani până la 30.12.1989.
Vezi detalii evenimentSe stinge din viață Cella Delavrancea, pianistă și prozatoare, fiica scriitorului Barbu Delavrancea și sora arhitectei Henrieta Delavrancea. Începe studiile de pian în familie, apoi le continuă la Conservatorul din București și la Paris. Concertează pe marile scene ale Europei, deseori alături de George Enescu. A fost de asemenea prozatoare, debutând în 1929 în revista lui Tudor Arghezi, „Bilete de papagal”, și profesoară de pian în învățământul liceal și la Conservatorul din București. A fost înmormântată la Cimitirul Bellu din capitală, pe Aleea Artiștilor.
Ambasadorul Indiei la București este ținta unui atac terorist : un grup de militanţi sikh îl atacă în plină zi, pe bd. Aviatorilor. Trupele Brigăzii Antiteroriste a SRI intervin, ucigând unul dintre atacatori și rănind un altul. Cel de-al treilea reușește însă să scape. Militanții sikh făceau parte din Frontul pentru Eliberarea Khalistanului - organizaţie separatistă care milita, inclusiv prin acţiuni violente, pentru independența față de India.
Se desfășoară Puciul din august, tentativa unui grup de comuniști conservatori de a-l înlocui din funcție pe Mihail Gorbaciov. Aceștia erau nemulțumiți de reformele inițiate de Gorbaciov, precum și de noul tratat unional, care slăbea puterea centrală a URSS în favoarea guvernelor republicane. Deși puciul a eșuat, el a făcut evidentă imposibilitatea menținerii Uniunii Sovietice în forma propusă de noul tratat.
Vezi detalii evenimentMoare Eugen Jebeleanu, scriitor și academician. A debutat în perioada interbelică, în 1929, cu volumul de versuri „Schituri cu soare”, publicând în numeroase reviste literare ale timpului. Odată cu venirea comunismului, poezia sa virează spre realismul socialist, fiind impregnată de ideologia noului regim. Începând cu 1956 abandonează acest tip de discurs, obținând recunoaștere internațională cu volumul „Surâsul Hiroshimei”, scris în urma vizitei sale în Japonia. În 1973 este distins cu Premiul „Herder” al Universității din Viena, iar în 1974 devine membru titular al Academiei Române.
Vezi detalii evenimentControlul puterii centrale asupra republicilor care alcătuiesc URSS scade considerabil după lovitura de stat eșuată din 19-21 august. Parlamentul Republicii Moldova profită de acest fapt, adoptând și semnând Declarația de Independență. Câteva ore mai târziu, România recunoaște independența și suveranitatea Republicii Moldova.
Vezi detalii evenimentEste reluat Festivalul Internațional „George Enescu”, care devenise, după 1970, un eveniment strict național. Primul ansamblu de prestigiu străin care participă în 1991 la festival este St. Martin in the Fields din Regatul Unit. Sunt incluse pentru prima dată în program compoziții care nu puteau fi interpretate în perioada comunistă, cum ar fi „Recviemul” lui Mozart sau „Missa Brevis” de Joseph Haydn.
Vezi detalii evenimentMinerii din Valea Jiului intră în grevă generală și îi cer primului ministru, Petre Roman să vină la Petroșani pentru a le asculta doleanțele. Aceștia se îndreaptă apoi spre București, unde ocupă sediul Guvernului și cer demiterea lui Petre Roman și a cabinetului acestuia. Petre Roman demisionează astfel pe 26 septembrie, în urma celei de-a patra mineriade.
Vezi detalii evenimentIliescu il desemneaza pe Theodor Stolojan pentru functia de prim ministru. Pe 16 octombrie este învestit guvernul de uniune națională condus de Theodor Stolojan, după mineriada din septembrie și retragerea cabinetului Petre Roman. Acesta este însărcinat cu organizarea alegerilor din 1992, adoptând și măsuri economice ca unificarea cursurilor de schimb valutar și convertibilitatea limitată, internă, de cont curent a leului.
Vezi detalii evenimentPrim-ministrul Theodor Stolojan anunță unificarea cursurilor de schimb și trecerea la convertibilitatea limitată, internă și de cont curent a leului.
Vezi detalii evenimentAdunarea Constituantă adoptă noua Constituție a României. Din totalul de 510 parlamentari, au fost prezenţi 509, din care 414 s-au pronunţat pentru şi 95 împotrivă.
Vezi detalii evenimentÎn urma evenimentelor din cadrul celei de-a patra mineriade și a demisiei forțate a guvernului, Petre Roman anunță că Frontul Salvării Naționale retrage sprijinul politic lui Ion Iliescu.
Se stinge din viață Petre Țuțea. Absolvent de Drept, publică în perioada interbelică numeroase articole de politică și economie în revistele timpului, îndeosebi în „Cuvântul”, condus de Nae Ionescu. Este un apropiat al acestuia și al grupului de tineri intelectuali format din Petre Pandrea, Mircea Eliade, Emil Cioran (cu care este bun prieten). După o perioadă în care a simpatizat cu mișcarea de stânga radicală, devine simpatizant al mișcării legionare și în 1940 înalt funcţionar al Ministerului Economiei Naţionale în timpul guvernării naţional-legionare. Sub regimul comunist a fost deținut politic între anii 1948-1953 şi 1956-1964. Este redescoperit și intens mediatizat de tinerii intelectuali după căderea comunismului și o lungă perioadă în care a fost nevoit să scrie articole de presă sub pseudonimul Petre Boteanu.
Vezi detalii evenimentRomânii votează în proporție de 77,3%, prin referendum național, noua Constituție, care perpetuează forma republicană de guvernământ, instituind însă pluripartidismul și statul de drept. Aceasta fusese adoptată în prealabil de Adunarea constituantă pe 21 noiembrie. Elaborarea Constituției a durat un an și jumătate, fiind însoțită de numeroase polemici și dezbateri.
Vezi detalii evenimentÎn Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale. Unicul candidat, Mircea Snegur, e ales președinte de 98,17% din populație, în ciuda încercărilor de boicotare a scrutinului de către Frontul Popular Creștin-Democrat și de către autoritățile separatiste din Transnistria.
Vezi detalii evenimentLa Minsk se pun bazele Comunității Statelor Independente (CSI) din care, pentru început, fac parte Rusia, Ucraina și Belarus. Pe 8 decembrie sunt semnate Acordurile de la Belaveja, prin care se declară că Uniunea Sovietică a încetat să existe și este înlocuită de CSI. Pe 12 decembrie, Sovietul Suprem al RSFS Ruse ratifică acordul în numele Rusiei și denunță tratatul de înființare a URSS din 1922. Pe 21 decembrie, reprezentanții tuturor republicilor sovietice, cu excepția Georgiei și a celor trei state baltice, semnează protocolul de la Alma-Ata care confirmă dispariția URSS și înființarea CSI.
Vezi detalii evenimentDupă semnarea Acordurilor de la Belaveja, prin care Comunitatea Statelor Independente (CSI) venea să înlocuiască Uniunea Sovietică, se produce inevitabilul: uniunea se prăbușește, iar președintele ei, Mihail Gorbaciov, demisionează.
Vezi detalii evenimentOficial, Uniunea Sovietică încetează să mai existe. ONU recunoaște la 31 decembrie Federația Rusă ca succesoare a Uniunii Sovietice.