Emil Constantinescu înființează Consiliul Național de Acțiune Împotriva Corupției și Criminalității Organizate (CNAICCO), aflat sub coordonarea sa directă. Prioritățile CNAICCO au fost combaterea mafiei din domeniul bancar, petrolier, maritim, precum și marile cazuri de contrabandă cu țigări, alcool și cafea. O atenție specială a fost acordată combaterii traficului și consumului de droguri.
Vezi detalii evenimentMiron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, este arestat pentru mineriada din septembrie 1991, fiind acuzat de subminarea puterii de stat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și săvârșirea de infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate.
Vezi detalii evenimentGuvernul Ciorbea anunță pachetul de măsuri de reformă și de protecție socială a populației. Este anunțată închiderea primelor întreprinderi nerentabile, ceea ce provoacă proteste violente.
Vezi detalii evenimentGuvernul revocă Decizia Consiliului de Miniștri nr. 797 din 22.05.1948 prin care se retrăgea cetățenia Regelui Mihai și familiei sale. Astfel, Regele Mihai poate vizita România oricând dorește.
Vezi detalii evenimentPugilistul român Mihai Leu a cucerit titlul mondial la categoria semi-mijlocie, versiunea WBO, învingându-l la puncte pe Santiago Samaniego (Panama), într-un meci disputat la Hamburg. El devine primul boxer român care cucerește o centură cu diamante la box profesionist.
Vezi detalii evenimentÎncepe vizita de două zile în România a președintelui francez Jacques Chirac, care a reafirmat susținerea Franței față de aderarea României „în primul val” al extinderii NATO, alături de Polonia, Ungaria și Republica Cehă.
Vezi detalii evenimentMoare la București Petru Creția, filosof, eseist, traducător și profesor. A studiat limbile clasice la Universitatea din București, unde și devine cadru didactic începând cu 1952. A coordonat, alături de Constantin Noica, traducerea operei lui Platon în limba română, la Editura Științifică și Enciclopedică. A fost la rândul său autor, cele mai cunoscute cărți ale sale fiind Norii (1979), Epos și Logos (1981), Oglinzile (1993), Luminile și umbrele sufletului (1995). A participat la Fenomenul Piața Universității și a fost unul dintre vorbitorii care s-au adresat mulțimii de la balconul Universității din București.
Vezi detalii evenimentSe începe urmărirea penală a lui George Constantin Păunescu, în cadrul scandalului Bancorex. Cea mai gravă acuzație adusă lui Păunescu a fost cea de subminare a economiei naționale, respectiv ca, în perioada 1994-1997, Păunescu a folosit Bancorex pentru obținerea unor facilități bancare, în total de 202.600.000 de dolari, pentru a rambursa un credit comercial obținut de SC General Consulting & Procurement. Aceeași acuzație a fost adusă și lui Răzvan Temeșan, fostul președinte al Bancorex.
Vezi detalii evenimentCazul bolnavului cronic Constantin Nica dezvăluie problemele sistemului de sănătate. Bărbatul este purtat o noapte întreagă între spitalele din București, fiind lăsat în cele din urmă în fața porții casei sale, pe stradă, unde avea să fie găsit decedat în dimineața zilei de 23 aprilie. Cazul Nica a inspirat filmul Moartea domnului Lăzărescu, realizat de Cristi Puiu (2005).
Vezi detalii evenimentVenit în Parlament pentru prezentarea raportului de activitate pe 1996, directorul S.R.I., Virgil Măgureanu, își anunță demisia.
Vezi detalii evenimentDupă lungi negocieri, semnat la Neptun Tratatul privind relațiile de cooperare și bună vecinătate dintre România și Ucraina de către președinții Emil Constantinescu si Leonid Kucima. În ciuda semnării acestuia tratat, Ucraina nu a respectat prevederile sale legate frontiera dintre cele două state și delimitarea platoului continental, ceea ce a condus la trimiterea spre soluționare a cazului la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.
Vezi detalii evenimentRomânia suferă un eșec la Madrid, în cadrul conferinței NATO. Liderii statelor membre ale organizației au căzut de acord să invite Polonia, Cehia și Ungaria să înceapă negocierile de aderare în primul val. România și Slovenia au fost nominalizate drept principalele candidate în momentul revizuirii procesului de extindere, în 1999.
Vezi detalii evenimentParlamentul adoptă un proiect de lege prin care, în localitățile rurale unde există mai multe biserici ale Bisericii Ortodoxe Române, care au aparținut până în 1948 Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-catolice), cel puțin una dintre ele să fie retrocedată, la cererea parohiei unite.
Vezi detalii evenimentPreședintele Statelor Unite, Bill Clinton, vine în vizită la București, ocazie cu care s-a lansat parteneriatul strategic bilateral româno-american. Clinton este al doilea președinte american în funcție, după Richard Nixon, care vizitează România.
Vezi detalii evenimentPremierul Victor Ciorbea anunță măsurile de accelerare a reformei care vor fi aplicate în cursul lunii; 14 întreprinderi și 3 rafinării petroliere sunt lichidate, trec imediat în șomaj 30.000 de salariați, pentru care se alocă sume compensatorii. Măsurile sunt însoțite de proteste susținute ale muncitorilor.
Vezi detalii evenimentEchipa feminină de gimnastică a României cucerește medalia de aur la Campionatul Mondial desfășurate la Lausanne, Elveția.
Vezi detalii evenimentPremierul Victor Ciorbea anunță o remaniere amplă a guvernului. Vor fi revocați din funcții Nicolae Spineanu (înlocuit cu Ilie Șerbănescu) ministrul reformei, Calin Popescu-Tariceanu (înlocuit cu Mircea Ciumara), ministrul industriei şi comerţului, Mircea Ciumara (înlocuit cu Daniel Daianu), ministrul finanţelor, Ion Oltean (înlocuit cu Sorin Frunzăverde), ministrul apelor, pădurilor şi protecţiei mediului, Virgil Petrescu (înlocuit cu Andrei Marga), ministrul educaţiei naţionale, Ştefan Iosif Dragulescu (înlocuit cu Ion Victor Bruckner), ministrul sănătăţii, Sorin Stanescu (înlocuit cu Crin Antonescu), ministrul tineretului şi sportului, Dan Radu Rusanu, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, Florin Buruiana, secretar de stat la Ministerul Industriei şi Comerţului. De asemenea, este înființat Ministerul privatizării, condus de Valentin M. Ionescu.
Vezi detalii evenimentEste lansat, de către Cristian Burci, postul privat de televiziune Prima TV, cu o investiție inițială de 20 de milioane de dolari. Evenimentul de lansare are loc la Palatul Parlamentului.
Vezi detalii evenimentSe stinge din viață pictorul Corneliu Baba. Născut la Craiova în 1906, urmează pentru scurtă vreme cursurile Școlii de arte frumoase din București, fără să o absolve. Își continuă mai târziu studiile la Iași, cu ajutorul lui Nicolae Tonitza, obținându-și diploma în Arte frumoase în 1938. După o scurtă perioadă în care a trata subiecte predilecte ale realismului socialist, Corneliu Baba reușește să supraviețuiască pictând scene rurale și adoptând un stil pictural clasicizant. Este cunoscut mai ales pentru portretele sale, participând, odată cu relaxarea treptată a regimului totalitar, la expoziții din Cairo, Helsinki, Viena, New Delhi, Bruxelles și New York (1970).
Vezi detalii evenimentDupă ce a petrecut primul Crăciun cu întreaga familie în țară, Regele Mihai oferă un dineu oficial la București, în cadrul căruia se adresează reprezentanților guvernului și parlamentului printr-un discurs memorabil, ce va provoca o mare agitație politica, întrucât anunța reglementarea succesiunii dinastice în favoarea Principesei Margareta.
Vezi detalii eveniment