După ce câştigă din nou alegerile prezidenţiale, Ion Iliescu îl desemnează în fruntea Guvernului României pe Adrian Năstase, care își preia mandatul la începutul anului.
Vezi detalii evenimentIntră în vigoare Legea nr. 10/2001, cunoscută ca Legea caselor naționalizate. Aceasta a stabilit restituirea în natură a imobilelor (terenuri și/sau construcții) foștilor proprietari, luând totuși în considerare câteva excepții, cum ar fi clădirile înstrăinate în baza Legii nr. 112/1995 și clădirile din patrimoniul unor societăţi comerciale, privatizate complet la data intrării în vigoare a legii.
Vezi detalii evenimentAre loc Congresul PNL, alegerile interne fiind câștigate de Valeriu Stoica.
Vezi detalii evenimentEste inaugurat festiv „Anul Brâncuși” la Târgu Jiu și la Hobița (19 februarie) și în Aula Academiei Române (6 martie). În luna martie izbucnește și scandalul achiziționării operei „Cap de copil”. În 1987, statul confiscase sculptura de la colecționarul Radu Miclescu, căruia îi este înapoiată în urma unui proces în anul 2000. Încercarea acestuia de a vinde lucrarea statului român cu 400.000 de dolari la începutul lui 2001 este oprită de membrii familiei Florescu, ce susțin că opera le aparține. Cele două familii fuseseră unite la un moment dat printr-o căsătorie, aceasta fiind originea conflictului privind dreptul de proprietate asupra sculpturii.
Vezi detalii evenimentÎn al doilea an de mandat pentru postul de primar general al capitalei, Traian Băsescu începe demersurile pentru eutanasierea câinilor fără stăpân din capitală. Decizia lui este aspru criticată de activiştii pentru drepturile animalelor. La aflarea acestor veşti, Brigitte Bardot, cunoscută şi pentru fundaţia ce o patronează, vine în Bucureşti pentru a-i propune edilului soluţii împotriva eutanasierii în masă a câinilor comunitari. Nu s-a ajuns la niciun consens, dar B.B. şi-a luat obligaţia de a dona prin fundaţia sa aproximativ un milion de franci elveţieni primăriei capitalei.
Vezi detalii evenimentRegele Mihai I nu onorează invitaţia preşedintelui Ion Iliescu la Galeriei de Artă Românească Modernă. Motivul viza episodul din 25 decembrie 1990 când preşedintele Ion Iliescu îl întoarce de la aeroport pe rege.
Vezi detalii evenimentUn pas important pentru reconfigurarea artei româneşti a fost reprezentat de redeschiderea Galeriei de Artă Românească Modernă din aripa Ştirbei a Muzeului Naţional de Artă al României. În urma evenimentelor din decembrie '89, cultura românească a fost la rândul său puternic afectată. După un deceniu de lucrări de restaurare a clădirii, are loc şi redeschiderea oficială. Vizitatorilor muzeului le sunt puse la dispoziţie peste 700 de lucrări ale celor mai importanţi artişti români.
Vezi detalii evenimentLa Snagov, în 31 martie 2001, este organizat „Forumul NATO 2002”, prin care România făcea eforturi de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Membrii partidelor politice, ale sindicatelor şi patronatelor, oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale au semnat declaraţia adresată membrilor NATO, prin care se angajau să susțină demersurile de integrare.
Vezi detalii evenimentIntră în vigoare Legea administrației publice locale sau legea nr. 215/2001. Prin aceasta, în unitățile administrativ-teritoriale în care ponderea cetățenilor aparținând minorităților naționale depășea 20% din numărul total de locuitori, autoritățile, instituțiile publice și serviciile publice trebuie să asigure, în raporturile cu aceștia, și limba lor maternă.
Vezi detalii evenimentPe Stadionul Naţional (actuala Arenă Naţională) Gheorghe Hagi, supranumit şi regele fotbalului românesc, se retrage oficial din fotbal în cadrul unui meci demonstrativ.
Vezi detalii evenimentAre loc Congresul PD, alegerile interne fiind câștigate de Traian Băsescu. Acesta l-a învins în competiția internă pe Petre Roman, cel care condusese timp de 9 ani partidul. Înfrângerea acestuia venea după rezultatul foarte slab obținut în 2000 în cursa prezidențială (3%).
Vezi detalii evenimentÎn 18 mai, Regele Mihai I împreună cu Regina Ana ajung în Bucureşti. A doua zi participă la aniversarea Liceului „Iulia Hasdeu”, iar seara, la Palatul Cotroceni, este găzduită întâlnirea oficială dintre rege şi preşedintele Ion Iliescu.
Vezi detalii evenimentSe naște PSD, în urma Congresului de fuziune al partidelor PSDR și PDSR. Președintele noii formațiuni, care coaliza partidele de centru-stânga de pe scena politică românească, este Adrian Năstase.
Vezi detalii evenimentAdoptarea de către parlamentul de la Budapesta a Legii statutului de maghiar. Propunerea înaintată de guvernul maghiar încă din aprilie provoacă o amplă dezbatere în spațiul public românesc. Maghiarii din afara granițelor Ungariei puteau beneficia, prin această lege, de anumite beneficii și subvenții de natură culturală, educațională, economică.
Vezi detalii evenimentEste abrogat definitiv articolul 200 din Codul penal privind incriminarea homosexualității. Introdus în 1968, în timpul regimului comunist, articolul a fost modificat în 1996, în urma presiunilor internaționale. Acesta continua însă să incrimineze actele homosexuale înfăptuite în public și acțiunile considerate a promova homosexualitatea. El a fost abrogat definitiv prin OUG nr. 89/2001.
Vezi detalii evenimentPe plan economic are loc un eveniment care va avea un impact semnificativ asupra prelucrării de minereu de fier şi de cărbune: privatizarea SIDEX Galaţi. Cel mai important combinat siderurgic din România este vândut pentru suma de 70 de milioane de dolari. Contractul este încheiat între statul român şi LNM Holdings NV. La acea vreme, combinatul era în pragul falimentului din cauza managementului slab de după revoluţie, iar aceasta reprezenta singura acţiune menită a elibera statul de gaura produsă în bugetul naţional. Astfel, din 2004 a devenit parte a Mittal Steel, companie formată din fuziunea dintre LNM Holdings NV şi Ispat International, iar în 2006, după fuziunea dintre Mittal Steel şi Arcelor, numele combinatului va deveni ArcelorMittal Galaţi. Din 2019 combinatul va fi deţinut de omul de afacere indian Sanjeev Gupta, cel care a fondat şi deţine Liberty House Group.
Vezi detalii evenimentLa Exploatarea Minieră Vulcan are loc un grav accident în urma căruia îşi pierd viaţa 14 mineri, iar unul este grav rănit. Din cauza scurtcircuit şi pe fondul acumulării de gaz metan se produce explozia la 350 de metri sub pământ. Prim-ministrul Adrian Năstase îşi întrerupe concediul şi coordonează activitatea comisiei de anchetă.
Vezi detalii evenimentÎn dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, 19 membri ai grupării teroriste Al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri. Două dintre ele au lovit turnurile gemene ale World Trade Center, unul clădirea Pentagonului, iar unul viza Washington D.C., dar a fost oprit la timp de către pasageri. În urma tragicului eveniment care a lovit Statele Unite ale Americii şi-au pierdut viaţa aproximativ 3000 de oameni, printre care şi cinci români. România, prin parteneriatul încheiat cu NATO, dar nefiind încă membră a alianţei militare, îşi susţine solidaritatea faţă de Statele Unite şi anunţă că va participa cu toate mijloacele militare disponibile împotriva terorismului. Aceste demersuri vor favoriza aderarea României la Organizaţia Nord-Atlantică în 2004, fiind văzută drept un partener de încredere care a contribuit decisiv la campania antiteroristă.
Vezi detalii evenimentSe stinge din viaţă Gellu Naum, cel mai important reprezentant al suprarealismului românesc. Debutează în 1936 cu micul volum intitulat Drumeţul incendiar prin care îşi manifestă sincronicitatea cu suprarealismul francez. În 1940, alături de Gherasim Luca, pune bazele Grupului suprarealist român, la care se vor alătura mai târziu Paul Păun, Virgil Teodorescu şi D. Trost. În perioada comunistă este de amintit şi cariera sa de traducător, traducând din operele lui Stendhal, Kafka, Samuel Beckett, Jules Verne şi alţii.
Vezi detalii evenimentRelațiile dintre România și Republica Moldova devin tensionate după declarația ministrului moldovean al Justiției, Ion Morei, făcută la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu ocazia procesului privind Mitropolia Basarabiei. Acesta acuză România de „expansionism și amestec în treburile interne ale Moldovei”.
Vezi detalii evenimentPe 8 octombrie 2001, Guvernul României stabileşte ordonanţa de urgenţă în urma căreia sunt suspendate toate procedurile pentru adopţiile internaţionale. În decembrie 2001 sunt totuşi soluţionate aproximativ 1000 de cazuri de adopţie, cărora li se acordă titlul de „cazuri excepţionale”.
Vezi detalii evenimentDe la această dată, românii sunt liberi să călătorească în Spaţiul Schengen, fără a mai fi nevoie de acordarea unor vize. Acest moment a reprezentat începutul emigrării în masă către ţările din Vestul Europei, aflate pe atunci în căutare de forţă de muncă ieftină.
Vezi detalii eveniment