Se observă o creștere alarmantă a ratei infracționalității. Inspectoratul General al Poliției anunță că rata criminalității din România a fost, în 1995, de 3 ori mai mare decât în 1990, iar numărul actelor de corupție a fost cu 42,9% mai mare față de 1994.
Vezi detalii evenimentSe desfășoară alegeri în cadrul PNȚCD. La Congresul al IV-lea, desfășurat la Teatrul Național din București, Ion Diaconescu este ales noul președinte al partidului cu 539 de voturi. Ion Rațiu, oponentul său, obține 151 de voturi.
Vezi detalii evenimentDGP (Direcţia Generală a Penitenciarelor) intervine în forță pentru a curma revolta pașnică a deținuților de la Jilava, care începuse în aceeași lună. Aceștia cereau grațieri și erau nemulțumiți de condițiile de detenție, închisoarea fiind supraaglomerată. La revoltă au participat cca 3000 de deținuți.
Vezi detalii evenimentIzbucnește scandalul SAFI. SAFI INVEST S.A. era societatea de administrare a Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), înființat în 1993, care a vândut cu mare succes un număr important de certificate de investitor. Politicile de investiție greșite și insuficienta reglementare a pieței de capital au dus la suspendarea răscumpărării titlurilor. În primăvara lui 1996, regulamentul în baza căruia se calcula valoarea activului net al fondurilor de investiții s-a modificat, prin Ordinul 6 din 28.03.1996 al Comisiei Naționale a Valorilor Imobiliare, și, ca urmare, FMOA a devenit in scurt timp falimentar. La 27.04.1996, valoarea certificatelor de investitor se reducea cu 45%. În scandal au fost implicați mai mulți lideri PNL, în frunte cu Viorel Cataramă și George Danielescu, acesta din urmă fiind singurul trimis în judecată, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație și director general SAFI, dar a fost achitat. O sută de mii de investitori au fost păgubiți.
Vezi detalii evenimentEste inaugurată Centrala nucleară de la Cernavodă, prin punerea în funcțiune a primului reactor, fiind prima centrala de acest fel din Europa de Est. Unitatea 1 utilizează tehnologie de tip CANDU (Canadian Deuterium Uranium), de concepție canadiană. La festivitate au participat președintele Ion Iliescu, premierul Nicolae Văcăroiu, premierul canadian Jean Chrétien, președintele Consiliului Guvernatorilor al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Johan Van Ebbenhorst-Tengbergen, precum și alte oficialități române și străine.
Vezi detalii evenimentJavier Solana, secretarul general al NATO, efectuează prima vizită la București, punctul final al unui turneu efectuat în Europa de Est și de Sud-Est.
Vezi detalii evenimentSe desfășoară primul tur al alegerilor locale în România. Față de scrutinul anterior, prezența la vot scade cu 10%, ajungându-se la o participare de 56,47%, însumând 10.016.932 de persoane din 17.737.425 de alegători.
Vezi detalii evenimentAre loc al doilea tur al alegerilor locale în România. La București, noul primar este candidatul alianței CDR, Victor Ciorbea, votat de 56,74% dintre locuitori. Ilie Năstase, susținut de PDSR, obține 43,26% din voturi. În țară, PDSR a câștigat 928 de mandate de primar, USD 475, CDR 355, candidații independenți 273, PDAR 199, PUNR 147, UDMR 139, PSM - 120, PL'93 - 61, PRM 57.
Vezi detalii evenimentBanca Națională a României a hotărât să trimită instanței judecătorești situația financiară a băncilor Dacia Felix și Credit Bank pentru a se hotărî lichidarea sau redresarea acestora. Sunt primele bănci mari în faliment și cu președinți arestați.
Vezi detalii evenimentÎn sinteza publicată pe 11 iulie, Curtea de Conturi sesizează o serie de nereguli identificate în activitatea Bancorex în urma mai multor controale. Banca a facilitat procurări de valută de către anumiți clienți prin nerespectarea Regulamentului valutar și la un curs de schimb inferior celui oficial. A oferit de asemenea credite care nu au mai fost rambursate, iar unele firme cu capital privat au beneficiat de un tratament preferențial.
Vezi detalii evenimentSenatul Statelor Unite ale Americii a aprobat prin consens proiectul de lege care prevede acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate, pe bază permanentă, României.
Vezi detalii evenimentSe stinge din viață în Franța, în localitatea La Neuville-sur-Essonne, dirijorul Sergiu Celibidache. Născut în 1912 la Roman, începe să cânte la pian la vârsta de 4 ani. Își continuă studiile la București și Paris, iar în 1936 pleacă la Berlin, urmând cursurile Academiei de Muzică. Între 1945 și 1952 este dirijorul Orchestrei Filarmonice din Berlin, iar în 1979 devine directorul muzical general al orașului Munchen și dirijorul filarmonicii, care, sub bagheta sa, ajunge printre cele mai importante din lume. Este cunoscut îndeosebi pentru repertoriul său axat asupra muzicii post-romantice, dirijând strălucit simfoniile lui Anton Bruckner, precum și compozițiile simfonice ale impresioniștilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel.
Vezi detalii evenimentSunt efectuate primele arestări în dosarul Bancorex, vizându-i pe Traude Bota, Dorin Vasiu și Ion Strugar, aflați la conducerea Fabricii de Covoare din Cisnădie, care au luat fraudulos, prin intermediul unei firme bucureștene, credite de 18 miliarde de lei din sucursale ale Bancorex.
Vezi detalii evenimentAre loc al doilea concert Michael Jackson la București, pe Stadionul Național, în cadrul ultimului turneu anunțat de artist.
Vezi detalii evenimentEste semnat Tratatul de la Timișoara, tratatul de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre Romania și Ungaria, de către premierii Nicolae Văcăroiu și Gyula Horn, după 5 ani de negocieri și blocaje repetate.
Vezi detalii evenimentMoare la Viena Nicu Ceaușescu, al treilea fiu al Elenei și al lui Nicolae Ceaușescu. A ocupat, înainte de Revoluție, funcția de prim-secretar al filialei PCR Sibiu. În ziua înmormântării în cimitirul Ghencea-civil din capitală, cortegiul funerar este alcătuit din aproximativ 5.000 de persoane.
Vezi detalii evenimentSe încheie termenul de depunere la Biroul Electoral Central a candidaturilor pentru Președinția României. Au fost înregistrate în total 16 candidaturi: Ion Iliescu (PDSR), Constantin Niculescu (Partidul Național al Automobiliștilor), Adrian Păunescu (PSM), Emil Constantinescu (CDR), Constantin Mudava (independent), Tudor Mohora (PS), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Gyorgy Frunda (UDMR), Gheorghe Funar (PUNR), Nicolae Manolescu (ANL), Petre Roman (USD), Ioan Pop De Popa (UNC), Radu Câmpeanu (ANLE), Nuțu Anghelina (independent), Nicolae Militaru (independent), George Muntean (Partidul Pensionarilor).
Vezi detalii evenimentGuvernul Văcăroiu (PSDR) trece Palatul Camerei Deputaților din Dealul Patriarhiei în administrarea Bisericii Ortodoxe Române.
Vezi detalii evenimentAre loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Ion Iliescu iese pe primul loc cu 32,25%, urmat fiind de Emil Constantinescu cu 28,22%, cei doi calificându-se în turul al doilea. Se desfășoară, de asemenea, alegeri parlamentare, victoria aparținând Convenției Democrate din România.
Vezi detalii evenimentAre loc al 2-lea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România, câștigate de Emil Constantinescu, președintele CDR, cu 54,41% din voturi, Ion Iliescu obținând 45,59%. Pe 29 noiembrie, Emil Constantinescu depune jurământul constituțional în fața camerelor reunite ale Parlamentului, devenind al treilea președinte ales al României.
Vezi detalii evenimentAu loc alegeri parlamentare si prezidențiale (primul tur) în Republica Moldova. Mircea Snegur, președinte în exercițiu și Petru Lucinschi, președintele parlamentului, intră in turul al doilea, care se va desfășura la 1 decembrie și se va încheia cu victoria lui Lucinschi, care va obține 54,02% din voturi.
Vezi detalii evenimentVictor Ciorbea, primarul în funcție al municipiului București, este desemnat prim-ministru. Interimatul la Primăria Capitalei va fi asigurat de Viorel Lis până în martie 1998, când se desfășoară noi alegeri.
Vezi detalii evenimentEste inaugurată filiala din România a companiei Microsoft. Compania americană avea deja parteneri de afaceri în spațiul autohton, iar hotărârea de a intra direct pe o piaţă în care achizițiile de calculatoare erau la început și majoritatea softurilor erau copii ilegale, folosite inclusiv de instituțiile de stat, a fost luată după ce Parlamentul României a adoptat în 14 martie 1996 legea copyright-ului.
Vezi detalii evenimentSe stinge din viață la București scriitorul Marin Sorescu. Născut în 1936 la Bulzești în județul Dolj, debutează în 1964, la 28 de ani, cu volumul de versuri Singur printre poeți. În 1966 primește Premiul Uniunii Scriitorilor pentru placheta Poeme Sorescu, reușind în total să obțină această distincție de 5 ori de-a lungul carierei sale. Începând cu 1968 explorează și sfera dramaturgiei, prin publicarea piesei Iona, urmată de Paracliserul și Matca. Va scrie de asemenea romanul Trei dinți din față. Este cunoscut pentru literatura sa ludică, inventivă din punct de vedere lexical, plină de umor și dramatism.
Vezi detalii evenimentPrim-ministrul, Victor Ciorbea, și miniștrii cabinetului său depun jurământul în fața președintelui țării, Emil Constantinescu, la Cotroceni.
Vezi detalii eveniment