Parlamentul adoptă noul Cod al muncii sau Legea nr.53/2003, publicată în Monitorul Oficial în 5 februarie 2003. Acesta va intra în vigoare la 1 martie 2003, fiind însoțit de numeroase critici privind imperfecțiunile sale, care ar fi dăunat, conform contestatarilor, funcționării economiei de piață, productivității și profitabilității. Mediul de afaceri va emite semnale de alarmă și protestă împotriva acestor puncte slabe ale noului cod.
Vezi detalii evenimentÎn 13 februarie sunt aduse din Portugalia rămăşiţele regelui Carol al II-lea, urmând ca în 14 februarie, la Mănăstirea Curtea de Argeş, să aibă loc ceremonia de înhumare. Osemintele i-au fost depuse în Paraclisul Sfinţilor Petru şi Pavel, nu în pronaosul mănăstirii, acolo unde sunt înmormântaţi Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria. Fiul său, Regele Mihai I al României, nu a participat la eveniment, el fiind reprezentat de fiica sa, principesa Margareta a României. La data de 10 mai 2009 încep lucrările la noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş ce va avea rolul şi de necropolă regală.
Vezi detalii evenimentAre loc vizita oficială a lui Adrian Năstase în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cadrul căreia se va întâlni cu premierul britanic Tony Blair. Mai târziu în același an, Tony Blair își va reafirma printr-o scrisoare deschisă susținerea pentru aderarea României la Uniunea Europeană.
Vezi detalii evenimentDupă ce fugise în Israel, Ioana Maria Vlas, cunoscută şi drept „mama FNI”, este predată autorităţilor române. Aceasta deţinea funcţia de preşedinte al SOV Invest, societatea care administra Fondul Naţional de Investiţii. Sorin Ovidiu Vîntu, cel care era în spatele FNI, i-a vândut fondul de investiţii Ioanei Maria Vlas în anul 2000. Cu câteva luni înainte de inevitabila prăbuşire a FNI, Ioana Maria Vlas ajungea la conducere acestuia. Astfel, ea avea să fie principalul răspunzător în dosar, fiind condamnată în 2005 la 20 de ani de închisoare cu suspendare. În schimb, procesul condamnării lui Sorin Ovidiu Vîntu se va întinde pe mulţi ani, acesta fiind implicat în mai multe dosare de delapidare şi spălare de bani.
Vezi detalii evenimentMS Regele Carl XVI Gustav şi Regina Silvia a Suediei își încep vizita oficială în România. Aceștia au avut o serie de întâlniri oficiale și discuții cu Ion Iliescu, președinții Senatului și Camerei Deputaților și premierul Adrian Năstase. De asemenea, suveranii suedezi s-au întâlnit cu Regele Mihai și cu Regina Ana.
Vezi detalii evenimentParlamentul adoptă Legea nr. 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, fiind numită „Pachetul anticorupţie”. Aceasta a creat cadrul juridic necesar „pentru prevenirea marii corupţii şi asigurarea unei bune guvernări” (Cristi Danileț, „Corupția și anticorupția în sistemul juridic”.
Vezi detalii evenimentAre loc remanierea cabinetului Năstase. O parte dintre miniștri sunt schimbați din funcții (Ecaterina Andronescu, Octav Cozmâncă etc.), pe când unele ministere sunt desființate sau redenumite.
Vezi detalii evenimentPe 17 iunie, la Cernăuţi, se semnează tratatul de frontieră dintre România şi Ucraina, cele două state vecine angajându-se în dezvoltarea unor relaţii de colaborare pe toate planurile. Graniţa dintre cele două state rămâne nemodificată.
Vezi detalii evenimentLa data de 4 iulie 2003, la Moscova, Preşedintele României, Ion Iliescu şi Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, au semnat Tratatul privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre România şi Federaţia Rusă. Acesta a fost încheiat după 10 ani de negocieri dificile, presărate cu numeroase blocaje. După blocajul din 1996, în urma solicitării condamnării tratatului Ribbentrop-Molotov, negocierile au fost reluate în 2001, odată cu vizita lui Mircea Geoană la Moscova. Semnarea tratatului a fost însoțită de o declarație privind aspectele delicate ale relațiilor dintre cele două țări: condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov și rezolvarea problemei tezaurului României.
Vezi detalii evenimentPNL şi PD-L devin aliaţi electorali pentru alegerilor din 2004. Numele coaliţiei va deveni Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL-PD. Theodor Stolojan este cel desemnat de noua alianţă candidatul la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2004. Ulterior se va retrage, iar noul candidat va fi Traian Băsescu.
Vezi detalii evenimentTimp de două zile românii sunt chemaţi la urne pentru a-şi exprima dorinţa modificării sau nu a Constituţiei României, conform condiţiilor de aderare la UE. Din cei 55,70% care au votat, 89,70% au votat pentru, 8,81% împotrivă, iar restul procentelor fiind voturi nule. Pentru că s-a depăşit pragul de 50% din persoane înscrise pe liste, referendumul este validat. În data de 23 octombrie, proiectul de revizuirea este adoptat de către Parlament ca Legea nr. 429/2003 și publicat în Monitorul Oficial în 29 octombrie, data intrării sale în vigoare. Printre modificările cele mai importante se numără: prelungirea mandatului prezidenţial de la 4 la 5 ani, proprietatea privată care este garantată şi ocrotită de lege, minorităţile au dreptul de a folosi limba maternă în administraţie şi justiţie, imunitatea parlamentară este limitată etc.
Vezi detalii evenimentSe desfășoară vizita oficială a preşedintele Ion Iliescu în SUA. Acesta participă la întâlniri cu omologul său american, George W. Bush, precum şi cu alţi reprezentanţi americani în vederea consolidării parteneriatelor militare în care România era implicată, mai precis trimiterea de trupe militare române în Afganistan.
Vezi detalii eveniment